Online kansspelen zijn vaak leuk en onschuldig, maar er treedt een probleem op als iemand verslaafd geraakt. Dit ontstaat vaak door de endorfines die vrijkomen tijdens het spelen, waardoor je steeds meer wil en moet spelen. Men verliest dan ook meer de interesse in het dagelijkse leven. Het is dan kenmerkend voor een gokverslaving dat je met steeds grotere bedragen moet gokken om datzelfde gevoel van gelukzaligheid te voelen. Als je dan minder gokt of stopt, treedt er ergernis of onrustigheid op.
Nog symptomen waaraan je een verslaving herkent, is het gokken om negatieve gevoelens te verdrijven zoals angst, schuldgevoel of depressieve gevoelens. Gokverslaafden liegen vaak over het gokken tegen hun omgeving, of toch over de hoeveelheid tijd en geld die eraan besteed wordt. Wanneer ze toch geconfronteerd worden met hun verslaving, kan hierover ruzie ontstaan. Ook hebben verslaafden het moeilijk zich aan hun eigen grenzen te houden of verleggen ze die steeds een klein beetje. Er wordt meer geld ingezet of langer gespeeld. Als laatste is er natuurlijk een probleem wanneer iemand in de schulden geraakt. Verslaafden spelen dan steeds meer om dit geld terug te winnen, maar belanden zo in een vicieuze cirkel.
Stoppen met gokken
Veel gokverslaafden proberen dan ook de stap te zetten om te stoppen met gokken. Echter kunnen er dan onthoudingsverschijnselen optreden, zowel psychisch als lichamelijk. Psychische symptomen zijn bijvoorbeeld depressieve of neerslachtige gevoelens. Daarnaast zijn ook schuldgevoelens, agressie en een gevoel van minderwaardigheid niet vreemd. Ook lichamelijke symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, trillen, zweten, slaapstoornis en misschien zelfs geheugenverlies en maag- en darmklachten kunnen optreden. Het is een hele opgave om alle symptomen het hoofd te bieden. Gelukkig kan je op zo’n moment altijd terecht bij een hulpinstantie die je helpt je verslaving te overwinnen, wat vaak gratis is. Maar weet: het wordt beter als je blijft doorzetten.
Verantwoord Spelen FAQ