Naar inhoud gaan

Hulpverlenende organisaties bij een gokverslaving

Hulpverlenende organisaties bij een gokverslaving

Hoe voorzichtig je ook bent bij het gokken, iedereen loopt het risico verslaafd te worden. Gelukkig zijn er in Nederland een groot scala aan verschillende instanties die jou direct of indirect helpen je verslaving weer baas te worden.

Centrum voor Verantwoord Spelen

Allereerst is er het Centrum voor Verantwoord Spelen, dat online bookmakers bijstaat in hun verslavingspreventiebeleid, zodat het de eisen van de Nederlandse Kansspelautoriteit naleeft. Dit doen ze via verschillende cursussen omtrent bijvoorbeeld verslavingspreventie. Ze bieden op hun website een zelftest aan om te weten of je verslaafd bent, en je kan hen ook persoonlijk contacteren wanneer je een vraag hebt over je eigen verslaving of die van iemand uit je omgeving.

AGOG

Daarnaast is er ook Anonieme Gokkers en Omgeving Gokker ofwel AGOG, een zelfhulporganisatie die jou kan helpen door het organiseren van groepsbijeenkomsten. Deze zijn, zoals de naam zegt, zowel voor gokverslaafden als mensen in hun omgeving. Als je dringend hulp nodig hebt, kan je hen steeds bellen. Het fijne aan AGOG is dat je kan praten met gelijkgestemden en dit in een kleine groep. De organisatie werkt ook volledig op vrijwillige basis.

Loket Kansspel

Het steunpunt Loket Kansspel helpt gokverslaafden contact op te nemen met hulpverleners. Daarnaast kan je via hun hulpzoeker ook op zoek naar verschillende hulpinstanties, zoals ambulante zorg, jeugdzorg, verblijf in een kliniek, zelfhulp en nog meer. Je kan hen bereiken via WhatsApp, chat, bellen (alle drie tussen 8 en middernacht) of op hun forum (dag en nacht).

Gambling Therapy

In tegenstelling tot de vorige organisaties, is Gambling Therapy geen Nederlandse maar een internationale organisatie waarbij je terecht kan met je vragen via bericht. Je kan hen gewoon een bericht sturen over je specifieke probleem in je eigen taal en zij zullen automatisch in dezelfde taal antwoorden. Ze bieden daarnaast ook heel wat informatie over verslaving aan op hun site, zowel voor jezelf als voor een ander.

VNN

Verslavingszorg Noord Nederland of VNN richt zich meer algemeen op verslavingszorg door het geven van voorlichting maar behandelt ook verslaafden en helpt hen tijdens hun herstel. De organisatie doet zelf ook wetenschappelijk onderzoek. Je kan via chat terecht bij hun experts, of je kan webinars volgen en artikelen lezen over verslaving op hun website. Je kan VNN ook bellen of bij hen langsgaan, ze geven je dan gratis advies. Voor een meer langdurige begeleiding biedt VNN zorg aan via een polikliniek waar je thuis blijft en regelmatig op locatie gaat voor een gesprek of opname in een kliniek. Er is ook de optie voor begeleid en beschermd wonen. Ze hebben dus heel wat verschillende opties om mensen te helpen bij verslaving.

Verantwoord Spelen FAQ